Видове глинени гювечи и тяхното предназначение

Видове глинени гювечи и тяхното предназначение

Глиненият гювеч е единственият традиционен български съд, около който се събира цялото семейство и който е способен в шарките и гравюрите си да запечатва носталгия, топли спомени и копнеж за още прекрасни интимни моменти. Колкото и луксозни или многофункционални съдове да се появяват на пазара, ние винаги ще се връщаме към основите; към глината. Гювечетата споделят сходни характеристики – всички са кръгли, дълбоки и с капак; украсени са ръчно, било то с троянска шарка, или с гравюра. Когато не се използват по предназначение, те представляват центъра в композицията на всеки домашен бюфет. В много домакинства гювечетата са комбинирани с чинии и стомнички в подобни разцветки. Макар и познати, човек трудно може да откъсне поглед. В глинените съдове има нещо повече естетика и полза. Неслучайно гювечетата са имали свое място не само в селските домове, но и в царските дворци.

Видове глинени гювечи

Освен по външен вид, гювечите се отличават с обема си, който варира между два и девет литра. С нарастването на обема се увеличават не само порциите храна, но също и точките на загряване. Малките гювечета са подходящи за бързи рецепти с предварително запържени зеленчуци и месо, гарнирани накрая с кашкавал и сурово яйце. Големите гювечи са идеални за сухо и жилаво месо, нуждаещо се от поне няколко часа да се превърне в сочни, ароматни късове, които да се ронят на конци при най-лекия натиск.

Малки глинени гювечи

Глинените почви са известни със своята висока алкалност. Това прави и гювечите високоалкални, което им позволява при взаимодействието си с храната да неутрализират нивото на киселинност и да я направят по-здравословна. Дори диетолозите препоръчват готвенето в гювечи, тъй като те имат способността да запазят хранителните стойности на продуктите след топлинна обработка. Малките гювечи са подходящи и за съхраняване на вода. Глината действа като естествен филтър.  В същото време помага за естественото охлаждане на водата, засилва метаболизма на организма ви и подобрява храносмилането.

Средни глинени гювечи

Тези гювечи са универсални и пасват на повечето фурни. Обемът им е достатъчен за тричленно семейство. Средните гювечи са най-често използвани, което означава, че често трябва да ги миете. Няма проблем да използвате веро или да ги сложите в миялната машина, тъй като са глазирани с безоловна глазура отвътре и отвън. Но тъй като глината е пореста, е най-добре да бъде почиствана с гореща вода и твърда четка. За силните миризми използвайте сода за хляб, а за упорити петна – каменна сол. Този метод е особено подходящ, ако на следващата сутрин смятате да изпържите мекици или бухти. Глинените гювечи могат да бъдат използвани върху газов котлон, за да пържите на слаб огън. Ще се удивите колко по-бързо набухва тестото и как равномерно се покрива с хрупкава, златиста коричка.

Големи глинени гювечи

Те се славят с високо съдържание на 16 важни хранителни минерали като фосфор, сяра, магнезий, калций и желязо, които играят централна роля в общото здраве на човешкото тяло. Гювечите отделят част от тези вещества при готвене, оставяйки своя неповторим отпечатък на традиционно приготвена храна. Благодарение на удълженото време за готвене, гювечите позволяват на влагата и топлината да циркулират непрестанно, като по този начин запазват хранителните стойности на месото и зеленчуците. В металните съдове топлината не се разпределя така равномерно, при което колагенът се разгражда напълно. Продължителното готвене помага и с това, че ви е нужно съвсем малко количество мазнина, за да направите ястието по-вкусно. Отделно от това, големите гювечи са идеални за пренос на храна на дълги разстояния. Глината е враждебна към развитието на определени видове бактерии, което предпазва храната да се развали по пътя. Паралелно с това тя ще продължи да отделя уникалния си аромат, който прави ястията десетки пъти по-вкусни, отколкото ако са били приготвени в който и да е друг съд.