Предимства на готвенето в троянски глинени гювечета

Глинените съдове за готвене

Глинените съдове за готвене съществуват от хиляди години и се използват масово и до днес. За това, разбира се, си има причина. Готвенето в глинени съдове е винаги вкусно и много полезно за здравето и веднъж, след като откриете предимствата на тези съдове, няма да поискате да се върнете към предишния си начин на живот.

Предимства на готвенето в троянски глинени гювечета

Троянските глинени гювечета

Като за начало, троянските глинени гювечета вместо да пълнят храната Ви с вредни химически съединения, правят точно обратното – обогатяват гозбите с минерали, извлечени директно от земята. Едно от свойствата на глината е да абсорбира. С малко парче глина много хората в миналото са се спасявали от отравяне. На практика, глината е като черния дроб на земята – тя поглъща вредното и освобождава полезното.

Веществата, които ни осигуряват троняските глинени гювечета, са калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, сяра и много други. Онова, което глината прави с храната, е да увеличи нейното pH, извличайки само най-доброто, витаминозното и качественото от нея.

При троянските глинени гювечета не е важна само формата и красивите цветове, но и начина, по който се грижите за тях. За да осигурите по-дълъг живот на изделията от глина, трябва след всяко ползване да ги държите в продължение на три дни в оризова вода. Това по никакъв начин няма да повреди рисунките, а ще им осигури по-дълъг живот.

Домакините съветват в никакъв случай да не излагате на силна температура празен глинен съд, тъй като той ще се спука. Троянските глинени гювечета се пекат на температура, близка до тази на топене, за да се получи здрав и солиден материал, така че онова, което ги е създало, лесно може да ги повреди.

Една от честите употреби на тези гювечета е като украса. Троняските краски са така пленителни и свързани с народността и традициите, че лесно могат да се превърнат от съд за готвене в част от декорацията на Вашия дом.