Капама в гювеч - рецепта и идея за вкусна домашна гозба за цялото семейство

Капама в гювеч - рецепта и идея за вкусна домашна гозба за цялото семейство

Едно от най-обичаните ястия за цялото семейство е капама гювеч. Основните съставки са месо и кисело зеле, което я прави подходяща за празници и делници през целия зимен сезон. Друга съществена черта е, че се готви бавно в глинен гювеч. Съвместимостта варира от три до седем литра, но истината е, че колкото по-голям гювеч имате, толкова по-разнообразна ще е капамата, стига, разбира се, да разполагате с обемна фурна, в която да я приготвите.

Подготовка

Когато започвате подготовката за капамата, не е нужно да следвате строго определена рецепта, особено що се отнася до видовете и количеството месо, които искате да използвате. Има версии на капамата, които са постни или в комбинация с гъби, сливи или стафиди. На практика, капамата е едно от онези традиционни български рецепти, които Ви позволяват да сложите всичко, което намерите в хладилника си.

Като начало, трябва да се снабдите с кисело зеле – цяла зелка. Ако нямате възможност да намерите, купете прясно зеле. Има два вида рецепти за бързо приготвяне на кисело зеле – едната е за три дни, а другата – за три часа. И при двете има един минус – няма да имате цели листа, за да покриете дъното на гювеча, тъй като за да втаса бързо, прясното зеле се реже на парчета.

Редене

Както казахме, колкото по-голям е гювеча, толкова по-добре. На дъното първо се слагат тънко нарязани парчета сланина. Винаги можете да я замените с олио, ако предпочитате. Върху сланината се слагат няколко зелеви листа, колкото да я покрият. Запазете още две-три листа настрана, а останалата зелка накълцайте на едро. Половината я сложете заедно с половин чаша добре измит ориз (другата половина е за накрая).

Съставки

В някои версии на рецептата оризът се запържва с лук, докато стане прозрачен. По Ваш избор, можете да запържите и нарязаното месо, за да запечатате в него сочните и вкусни сокове, иначе като го извадите от гювеча, вкусът му ще е на сварено. Колкото до самото месо, тук изборът е безкраен, но пропорциите са винаги 1:1. Изберете го по Ваш вкус, независимо дали са свински котлети – врат, бут или ребърца. Добавете и телешко месо – не е фатално, ако не можете да откриете. При желание, добавете срязани на две сливи, тъй като те правят телешкото сладникаво и апетитно.

Пилешкото е също предпочитан избор – взима се цяло пиле и се срязва на две. Обезкостяването се случва, след като извадите гювеча, но пак можете да го разфасовате предварително, ако така Ви е по-удобно. При някои версии се ползват само пилешки гърди. Две пеперуди са напълно достатъчни, но ги сложете най-отгоре, за да не се сготвят твърде бързо.

Наденицата е задължителна при капамата. Някои рецепти съветват да срежете на две и да сложите по няколко парчета отгоре и отдолу, докато други съветват да я добавите към гювеча 40 мин. преди да го извадите. Ако обичате разнообразието, използвайте различни видове наденица, петроханка и каквото още Ви хване окото. При капамата няма грешен избор, има само изобилие.

В различните рецепти се добавят цели сарми, сушени чушки, боб, картофи, маслини, булгур, праз лук, заешко, дреболии, кайма, бекон, агнешко, спанак, домати и още каквото се сетите. Важното е всичко да е наредено по равно – ред сланина, ред зеле, ред ориз, свинско, телешко, пилешко, наденица – после пак наденица, пилешко, телешко, свинско и ориз.

За финал

Когато приключите с реденето, добавете черен пипер, дафинов лист, още сланина и сложете последните зелеви листа. Добавете вода (вино) и зелев сок 1:1 до ръба.

Бъдете внимателни със солта, особено ако зелето е пресолено. Можете предварително да овкусите месото, но го имайте предвид, когато слагате подправките.

Гювечът се слага в студена фурна, за да не се спука. Загрейте го до 180 градуса и гответе в продължение на два часа, а след това намалете до 150 и гответе още три часа. Гювечът се сервира в широк съд.