Какво може да сготвим в глинен гювеч

Рецепти за гювеч
Рецепти за гювеч или какво можем да сготвим в традиционен троянски глинен съд.

Ръчно изработената, неглазирана керамика придава минерална есенция на всяка хапка – перфектен завършек на основното меню. Гювечът, направен от алкална, богата на слюда глина омекотява всяка подправка и прониква в текстурата на месото и зеленчуците, създавайки съвършен баланс от вкусове и усещания.

Едно от най-популярните ястия за глинен гювеч е бобът. Глината не само неутрализира киселините на боба, но и освобождава повече от естествената му сладост. Няма точно правило за формата на гювеча, но традиционно той трябва да е като голяма купа с похлупак. В глината не се съдържа метал, заради което можете да готвите боб яхния във фурната, печката или в микровълновата.

Глината идва директно от земята, пластична е и приема множество форми. Може да акумулира топлина, за разлика от метала, който е добър проводник. Видовете гювеч се делят не толкова по формата си, колкото по метода на печене на глината. От количеството кислород по време на изпичането се знае какъв ще е крайният цвят – от червен до черен. Има гювечи, които са способни да издържат на резки температурни разлики, например, когато от хладилника ги слагате директно във фурната.

Грубата, пореста глина добре задържа топлина и я разпределя равномерно. Подходяща е за всякакви видове меса, защото бавно извлича соковете и ароматите от тях, смесвайки ги с бульона от зеленчуците. Всеки продукт запазва вкуса си и крайният резултат е апетитно, ярко на цвят ястие (а не сивкав буламач).

Глинените съдове присъстват в нашето ежедневие от векове, но след като металните тенджери и тави станаха по-евтини и с тях се готви по-бързо, глината остана на заден план. Въпреки това, има ястия, при които глинения гювеч е незаменим – приготвянето на къри, супи и печено месо, за перфектен ориз или боб. Всяка страна по света има поне по една популярна рецепта в гювеч.

Някои видове гювеч са създадени от глина, съдържаща остатъци от морски вкаменелости. Този вие е отличен за приготвяне на ориз, прясно тофу и супи. Друг път за правилното извличане на вкуса отговаря и формата. Конусовидните видове гювеч имат островръх капак, под който се събира кондензираната вода, оставяйки в ястието нищо друго освен естествените му сокове.

В някои страни се готви със сурова глина, като храната се увива първо в смокинови листа, после – със слой глина, а след това се слага върху дървени въглища. Глината бързо се нагрява и изсушава, създавайки джоб, в който месото започва да се готви. Крайният резултат – апетитно, леко опушено месо, попило в себе си ароматът на смокиновите листа. В традиционния гювеч също може да покриете вътрешните страни, например, със зелеви или лозови листа.

Готвенето в гювеч е идеалното решение, ако имате малки деца. Храната остава богата на хранителни вещества и минерали, дъвче се лесно и винаги е вкусна. Освен традиционните картофи, ориз, грах и моркови, можете да правите гювеч и с плодове – сливи и кайсии. Те придават допълнителна сладост и екзотичност на месото.

Традиционни троянски глинени гювечи можете да разгледате в нашия онлайн магазин тук : https://guvech.com/gyuvechi

Ако обичате печено пиле, гювечът е идеалното решение – дори при висока температура пилешкото ще запази своите сокове и няма да изглежда сплъстено и жилаво, а ще се разделя на конци и ще се топи в устата като масло. Всички тестове с глинени съдове показват, че храната, приготвена в тях, е по-вкусна от онази, приготвена в други съдове. Бобът е кремообразен и нежен, оризът е лек и деликатен, картофите – пръхкави и засищащи. А можете да използвате и малки гювечета за индивидуално разделяне за всеки.

Колкото и странно да звучи, глиненият гювеч е идеалният съд за приготвяне на карамел. В метала карамелът се нагрява неравномерно и топлината минава през него твърде бързо. Това означава, че някои видове сладки изделия могат да се приготвят в гювеч, особено ако изискват бавно и равномерно нагряване.

Грижете се добре за глинения си гювеч – почиствайте го основно и го дръжте на безопасно място, за да му се радвате по-дълго време.