Гювеч – вкусно и здравословно или какви са ползите от готвене в глинен гювеч

Гювеч – вкусно и здравословно

Гювеч – вкусно и здравословно или какви са ползите от готвене в глинен гювеч

Грънчарството съществува по българските земи от хиляди години – това е непрекъсната традиция от първите векове на нашата държава. В нея няма да намерите следи от гръцката или римската керамика – трапезните ни съдове имат траен национален стил. Обикновените паници и плитки блюда са гледжосани отвътре едноцветно и се украсяват с преливащи багри, напомнящи често дъгата, или с ивици от прави и нагънати линии.

Сократ е казал, че дори кошницата за кал е красива, щом е полезен. Това важи за всеки предмет на човешкия труд, включително и за гювеча, след като негова основна задача е чрез равномерна и постоянна температура да сготви зеленчуците и месото, превръщайки ги в крехко и питателно ястие. Гювечът е негледжосан от вътрешната страна и зад това се крие особен смисъл.

Традиционно съдовете се правят от червена глина – това е бил най-разпространеният материал в миналото, а и най-полезният днес. Не всеки грънчар знае откъде идва глината, с която работи, но има определени работилници, които купуват червена глина само от райони, в които растат, например, цветя или определени дървета. Растенията, хранещи се от същата почва и оставящи соковете си в нея, също така проникват в глината и запечатват в нея полезни вещества. Това е и причината, поради която водата е по-сладка от бърдуче, а храната – по-вкусна в гювеч.

Готвене в глинен гювеч

Готвенето в гювеч не само че има разнообразни ползи за здравето, но също така улеснява процеса на готвене. Свойствата на глината, формата на гювеча и умерената температура създават вътрешна циркулация и достатъчно влага, която прави зеленчуците и месото сочни и ароматни. Освен това, гювечът добавя към храната Ви много полезни вещества като калций, фосфор, желязо, магнезий и сяра. Глината е алкална и по този начин неутрализира киселинността в храната, което улеснява храносмилането. Това е и един от методите на готвене, при които не се изисква мазнина.

Гювечът е познат на българската кухня от незапомнени времена и, макар зеленчуците да са били различни от тези днес, останала е традицията. Можете да намерите гювеча в различни форми и на разнообразни цени. Съществуват следните методи на изработка: украсяване чрез гравиране; чрез оцветяване; чрез моделиране на допълнителни фигури. Отделно от това, някои видове гювеч могат да са съвсем обикновени, докато на други да е придадена форма на животно, например овен. Всички методи за изработка могат да се прилагат комбинирано.

Гравирането се нарича още шарене или драскани шарки – то бива околовръстно и свободно. При околовръстното се правят черти или ивици, поединично или на снопчета, теглени с гребен или назъбена пръчка. Формите могат да бъдат дъговидни, вълнообразни и други. Със свободно гравиране се начертават фигури и цветя, птици и други животни, а в редки случаи – и човешки фигури. Този тип гравиране е останал още от старославянско време, особено когато става дума за вълни и черти. Фигурите пък са повлияни от средновековното изкуство на Балканите. Тази традиция датира още от Второто българско царство в столицата Търново и се е запазила до днес у грънчарите в Трънско, Троян, Берковица и Габровско.

Днес е по-популярно оцветяването. То се отличава с околовръстни линеарни очертания. Цветните фигури заемат почти цялата външна страна на съда. Ивиците вече биват нарушавани чрез повличане на тоновете в една посока, при което се сливат и раздвижват украсата. В този случай преобладават три тона – червено, зелено и жълто, като синьото напълно отсъства.

Дали външната украса помага на гювеча по някакъв начин, е все още под въпрос, но готвенето в глинени съдове не е само българска традиция. В най-големите столици на кулинарното изкуство, като Франция и Индия, готвенето в гювечи е стара, обичана традиция. Във Франция ще намерите ястието Рататуй, което много прилича на постен гювеч с домати, тиквички, патладжани и други зеленчуци, а в Индия – бял ориз с горчица и парченца пилешко месо.

Вижте и различни модели традиционни троянски глинени гювечета и керамика в нашия онлайн магазин тук : https://guvech.com/gyuvecheta

Ние сме потомци на поколения троянски грънчари. Повече от двадесет години зареждаме магазини както в страната, така и в чужбина, нашите изделия вече са достъпни и за онлайн поръчки. Работим с клиенти както на дребно така и на едро.